Op verzoek van het gemeentebestuur Mol zette de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) het afgelopen jaar verschillende stappen in het terugdringen van de wateroverlast door de Molse Nete in vooral Ezaart. Begin 2015 luidde het gemeentebestuur de alarmbel.
Eind 2014 stelde het gemeentebestuur samen met tal van eigenaars van privépercelen vast dat het waterpeil van de Molse Nete onrustbarend hoog was. Verschillende percelen langs de rivier stonden gedurende lange tijd volledig of gedeeltelijk onder water.
Situatie verergert eind 2014
De situatie verergerde in het najaar van 2014 stelselmatig. Vroeger ontving het gemeentebestuur alleen meldingen van wateroverlast bij langdurige of zeer hevige regen. Nu gebeurde dit ook zonder noemenswaardige regenval. Het waterpeil van de rivier leek nauwelijks te zakken in droge periodes. Aangelanden konden hun percelen lange periodes niet betreden, bruggen over deze rivier verzakten, zijgrachten en –beken konden het water niet langer verwerken,....
Buurtvergadering eind maart
Eind maart 2015 vond er voor de aangelanden een bewonersvergadering plaats waarbij VMM een analyse presenteerde van de problemen en een aantal maatregelen voorstelde. De belangrijkste oorzaak van de vrijwel permanente overstromingen was de versnelde plantengroei door onder andere de betere waterkwaliteit. Deze waterplanten verminderden de afvoercapaciteit van de Molse Nete. VMM beloofde dan ook om de maaifrequentie aan te passen. Daarnaast waren er nog kleinere oorzaken en bijhorende maatregelen.
Eind dit jaar bezorgde VMM een overzicht aan het gemeentebestuur met de al ondernomen acties en de verdere maatregelen:
ü Ruiming van waterplanten in het najaar en tijdens bouwverlof
Er werden drie kruidruimingen (juni, juli, augustus) uitgevoerd. Een geplande kruidruiming in oktober-november werd niet uitgevoerd omdat het waterpeil eerst te laag stond en daarna te hoog om de kruidruiming vlot uit te voeren. Ondertussen is een gedeelte al uitgevoerd maar moet nog verder gezet worden door de aannemer.
ü Doorsteken kopmuur Stormgracht
Dit werd eind maart uitgevoerd. Tijdens de laatste hoogwaterperiode is gebleken dat de doorsteek in de kopmuur zeer goed gewerkt heeft.
ü Doortrekken Stormgracht (langere termijn en afhankelijk van Agentschap Wegen en Verkeer)
De studie naar het doortrekken van de bestaande Stormgracht is mee opgenomen in het onderzoek naar een betere verbinding tussen de ringwegen van Mol en Geel.
ü Verdieping buis Belgoprocess
De voorbereidende opmetingen zijn uitgevoerd. Belgoprocess bekijkt nu de technische uitvoering van de verplaatsing van de buis. Er werd een machtiging aangevraagd en toegekend aan Belgoprocess voor het verlagen van de lozingsbuis. Aan Belgoprocess werd opgelegd dat de verdieping van de buis moet uitgevoerd zijn voor 1 februari 2016. Onder de brug van de Ezaart werd intussen door VMM een ophoping van stenen verwijderd. Hierdoor is het peil van de Molse Nete al met ongeveer 40 cm gedaald ter hoogte van de brug. Een verdere daling is te verwachten na verlaging van de lozingsbuis.
ü Het onderhoudsbeheer van de oevers
In voorjaar 2015 werd het nodige onderhoud uitgevoerd (zone tot aan brug Ezaart). Begin januari zal voor de zone afwaarts Ezaart eveneens een onderhoudsbeurt uitgevoerd worden.
ü Ruiming koker Molse Nete
De koker is geruimd.
ü Plaatsen van een mobiele peilmeter
De peilmeter is inmiddels geplaatst. Deze peilmeter maakt het mogelijk om de waterstanden beter op te volgen in functie van een evaluatie van de genomen maatregelen. De peilen zijn raadpleegbaar op waterinfo.be met volgende gegevens: 'Stationsnaam: Molse Nete/ Mol Borgerhoutsendijk' en 'Stationsnummer: iGNmon247'.